Medvedí cesnak
Blíži sa sezóna medvedieho cesnaku, o účinkoch a spôsobe spracovania je toho na internete popísane veľa. Naložený v alkohole mi príliš nevoňal a tak tento rok okrem zamrazenia skúsim tento recept.
Potrebujeme:
-
350 g medvedí cesnak nakrájaný na cca 1 cm pásiky
-
150 g vlašské orechy /mandle, píniové, lieskové, kešu oriešky, slnečnicové, tekvicové jadierka - môže byť aj zmes, surové alebo nasucho opražené na panvici/
-
200 ml extra virgin olivový olej
-
1 ks ošúpaný, vykôstkovaný citrón
-
2 čajové lyžičky soli /možno pridať aj iné koreniny, ja to nerobím/
Postup:
Všetko hodím do mixéra /s vodorovným nožom/ a asi 1 min. mixujem. Vznikne jemná kaša, ktorú naplním do pohárikov so šroubovacími uzávermi asi 2 - 3 mm pod okraj. Treba dávať veľký pozor, aby nezostali ani minimálne vzduchové bublinky. Zalejem olejom úplne po vrch, aby vzduch nemal prístup. Dobre uzavriem a uložím do chladnej miestnosti /komora, špajza, pivnica/. Vydrží cca 6 mesiacov. Tie čo chcem použiť na konzumáciu neskôr /do 1 roka/ uložím priamo do chladničky. Do pesta nepridávam strúhaný syr, parmezán a pod., lebo trvanlivosť by bola kratšia. Použijem čerstvo nastrúhaný syr pri konzumácii jedla. Napr. natrieť lokše, palacinky pestom, posypať parmezánom /syrom/ a hotovo.